2015. március 16., hétfő

Tata nem csak a „vizek városa” hanem a lovaké is!

Tata lovas múltja több száz évre vetíthető vissza. A XIX. században óriási fellendülés ment végbe a városban, mely Esterházy Miklós grófnak köszönhető. Ő a lovas életen keresztül kívánta a települést fejleszteni. 1867-től rendszeres versenyeket tartottak itt, s a társasági élet központja lett Tata. Az itt felállított tréningtelepeken a magyar és osztrák arisztokraták versenylovait idomították. Az idomárok egyöntetűen elismerték, hogy az országban a futólovak idomítására legalkalmasabb a tatai gyep. A pezsgőgyári versenypályát Esterházy Miklós magának és barátainak építtette, s 1899-ben itt próbálták ki először a startgépet 20 ló indításával.
Tata jelenleg is több lovas klubbal rendelkezik, sőt szomszéd településünkön, Szárszón, lovas-íjászklub is működik.
Szépséges városunknak jelenleg 3 nagy lovas rendezvénye is van.
Első rendezvény: Szent György nap, a néphagyomány szerint ekkor hajtották ki a lábasjószágokat a legelőre. Ez idén április 24-25-ére esik. (Mivel ekkor már megkezdődik a Kossuth tér felújítása, a lovas áldást a kapucinus templom előtti térre tervezzük, s innen vonulunk a tópartra.)
Második rendezvény: A Kertvárosi napnak tavaly nagy sikere volt, így ezt is folytatják. Most augusztus 1-jén rendezik a tóvároskerti pezsgőpályán és környékén. Mivel ezen a napon lesz a Minimarathon nemzetközi futóverseny, szeretnének a futóknak is kedvezni. Így a délutánt a lecsófesztivállal kötik össze, étel tehát lesz bőven.
Harmadik rendezvény: a Mihály-nap Szeptember 26-án kerül megrendezésre. A pásztorok ekkor számoltak el a rájuk bízott jószággal.
Látogasson el Ön is történelmi városunkba, szálljon meg nálunk az Öreg-tó Club Hotelben és élvezze a város nyújtotta élményeket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése